Monumenten behouden

Nederland telt zo’n 62.000 rijksmonumenten en ongeveer 48.000 gemeentelijke monumenten. Een groot aantal van deze bouwwerken zijn al tientallen jaren oud. Die monumenten zijn gebouwd op soms stevige, maar middeleeuwse of antieke constructies en in de meeste gevallen van hout gemaakt. Het komt veel voor dat deze oude monumenten in verval raken vanwege slecht onderhoud of dat de houtworm of boktor hier zijn intrek in heeft genomen.

Ongediertebestrijding monument

Deze houtaantastende insecten kunnen veel schade aanrichten aan artistieke monumenten. Dit kan een risico zijn voor het gebruik en veiligheid van deze monumentale panden. Deze houtaantasters kunnen doordringen tot de kernconstructie van een monument, waarop het pand berust en die in de meeste gevallen uit hout bestaat.

Houtaantasters bestrijden in monumenten

Hoekstra Bedrijfshygiëne is gespecialiseerd in het bestrijden van houtworm en andere houtaantastende insecten in monumentale panden. Deze panden zijn vaak op een houten kernconstructie gebouwd, die het monument overeind houdt. De bestrijding van deze houtaantasters moet met de uiterste precisie worden verricht. Ongediertebestrijder Hoekstra Bedrijfshygiëne maakt gebruik van verschillende bestrijdingsmethoden, zoals heteluchtbehandeling, gassingen, oppervlaktebehandeling en Hoekstra Injectie.

Houtworm monument

Hoekstra Injectie, een eigen ontwikkelde bestrijdingsmethoden, is een gepatenteerde bestrijdingsmethode, die zonder toxische vloeistoffen het aangetaste hout vrij maakt van houtaantastende insecten. Deze methode wordt ook gebruikt voor zwambestrijding en ander ongedierte. Meer weten over onze bestrijdingsmethode of over het bestrijden van ongedierte in monumenten (waaronder kerken, molens, boerderijen of andere monumentale panden)? Neem vandaag nog contact met ons op.

Ongediertebestrijdingsprojecten in monumenten

Hieronder een selectie van onze projecten. Bekijk hier alle projecten.