Monumenten behouden: ongediertebestrijding monument

Nederland telt zo’n 62.000 rijksmonumenten en zo’n 48.000 gemeentelijke monumenten, een groot aantal van deze bouwwerken zijn al tientallen jaren oud. Die monumenten zijn gebouwd op soms stevige, maar middeleeuwse of antieke constructies en in de meeste gevallen van hout gemaakt. Het komt veel voor dat deze monumenten in verval raken vanwege slecht onderhoud of dat de houtworm of de boktor hier zijn intrek in heeft genomen.

Deze houtaantastende insecten kunnen veel schade aanrichten. Dit kan een risico zijn voor het gebruik en veiligheid van deze monumentale panden. Deze houtaantasters kunnen doordringen tot de kernconstructie van een monument, waarop het pand berust en die in de meeste gevallen uit hout bestaat.

Houtaantasters bestrijden in monumenten

Hoekstra Bedrijfshygiëne is de specialist in het bestrijden van houtworm en andere houtaantastende insecten in monumentale panden. Deze panden zijn vaak op een houten kernconstructie gebouwd, die het monument overeind houdt. De bestrijding van deze houtaantasters moet dus met de uiterste worden verricht. Hoekstra Bedrijfshygiëne maakt gebruik van verschillende bestrijdingsmethoden, zoals heteluchtbehandeling, gassingen, oppervlaktebehandeling en Hoekstra Injectie.

Houtworm monument

Hoekstra Injectie is een gepatenteerde bestrijdingsmethode, die zonder toxische vloeistoffen het aangetaste hout vrij maakt van houtaantastende insecten. Deze methode wordt ook gebruikt voor zwambestrijding en ander ongedierte. Meer weten over onze bestrijdingsmethode of over het bestrijden van ongedierte in monumenten? Neem contact met ons op.

Ongediertebestrijdingsprojecten in monumenten

Hieronder een selectie van onze projecten. Bekijk ook alle projecten.