Wanneer u muizen of ratten in huis heeft, is professionele bestrijding de enige remedie. Wanneer ratten of muizen eenmaal uw huis of bedrijfspand zijn binnengedrongen is het niet eenvoudig om van ze af te komen. Hoekstra Bedrijfshygiëne is gespecialiseerd in het bestrijden van ongedierte met behulp van verschillende bestrijdingsmethoden.

Last van muizen in huis of ratten?

Heeft u last van muizen of ratten en wilt u meer weten over de bestrijding? Wacht niet te lang, maar neem direct contact op met ons. Wij helpen u graag van muizen, ratten en ander ongedierte af. Neem contact op voor meer informatie of vraag direct een offerte aan.

Ratten of muizen in huis

Muizen of ratten in uw woning gezien? Of zwarte keuteltjes in de keuken ontdekt? Muizen en ratten zijn altijd op zoek naar voedsel en naar vochtige plekjes om nestjes te maken. Muizen zitten het liefst ergens waar het vochtig en warm is, terwijl bruine ratten zich liever schuilhouden op plekken waar het niet te warm is, maar wel vochtig. De bruine rat voelt zich dus al snel ergens thuis, vooral in de buurt van de mens. Zowel ratten als muizen kunnen naast het veroorzaken van schade aan uw huis ook een risico zijn voor uw gezondheid. We adviseren u dan ook om bij aanwezigheid van muizen of ratten deze zo snel mogelijk te laten vangen of bestrijden.

Overlast van muizen

De aanwezigheid van muizen in huis is voornamelijk te herkennen aan zwarte keuteltjes, aangevreten verpakkingen van voedsel en viezigheid op de vloeren en muren (door het buiksmeer van de muizen). Huismuizen zijn echte alleseters. Ze hebben een voorkeur voor granen, zaden, noten, wortelen en insecten, larven en wormen, maar bij gebrek aan beter voedsel kunnen ze ook papier of zelfs zeep en lijm eten.

Huismuizen zijn voornamelijk ’s nachts actief. Ze maken een rond hol in de grond, dat met een ingang is verbonden met een nestkamer, die op ongeveer twintig centimeter diepte ligt.

Overlast van ratten

Ook ratten zijn te herkennen aan keutels op de vloer, knaagschade en de ammoniak-achtige geur die ze achter laten. Een verschil met muizen is de verspreiding van de keutels. Muizenkeutels liggen vaak verspreid, terwijl de uitwerpselen van ratten vaak bij elkaar liggen.

De bruine rat vestigt zich het liefst in een vochtige en een niet te warme omgeving. De favoriete locaties van een rat zijn kelders, kruipruimtes, schuren, stallen, vuilnisbelten, graan- en houtopslagplaatsen, aan de rand van sloten en dijken, onder de grond in uitgebreide holen en op sommige plekken in de buurt van riolen en ander vervuild water. De rat is een alleseter, die voornamelijk leeft van eiwit- en zetmeelrijk voedsel.

Kenmerken ratten

 • Kop-romplengte 21,4 tot 29 cm;
 • Staartlengte 15 tot 23 cm;
 • Lichaamsgewicht 150 tot 520 gram;
 • s’ nachts het meeste actief;
 • Vochtige en niet te warme omgeving;
 • Alleseter, eiwit- en zetmeelrijk voedsel.

Kenmerken muizen

 • Kop-romplengte van 7,2 tot 10,3 cm;
 • Staartlengte van 7 tot 9,5 cm;
 • Lichaamsgewicht 12 tot 22 gram (vrouwtjes zijn zwaarder);
 • ’s nachts het meeste actief;
 • Alleseters;
 • Vochtige en warme omgeving.

Last van muizen of ratten?

Neem bij aanwezigheid van muizen en/of ratten in huis of uw bedrijfspand direct contact op met Hoekstra Bedrijfshygiëne. We verrichten uitsluitend professionele muizenbestrijding.